top of page

בונו- לישמניה ויסצרלית בכלבים


בונו הגיע אליי קצת אחרי שעברנו לחולדה, ולמעשה היה המטופל הראשון שלי במרפאה.

תמי, הבעלים, התקשרה אליי וסיפרה שמזה יומיים הוא נראה קצת עייף מתמיד והחל לדמם מהאף, אמנם היה אז אמצע הקיץ אבל הוא לא נראה בשיאו..

בפגישתנו הראשונה ראיתי בוקסר צעיר- בן חמש וקצת, מרשים אך לא חיוני כמצופה. תמי סיפרה שהוא איבד משקל בשנה האחרונה ולפני כחצי שנה היו לו בעיות שאובחנו כדלקת בכליות.

בבדיקה פיזיקלית נראה אכן דימום מנחיר אחד, רזון יחסי והורגש טחול מוגדל, התייבשות קלה וקשיים בראייה. תמי סיפרה שנראה שאינו רואה טוב לפרקים ובמצבים מסויימים. בשל הדימום החד-צדדי, אחת ההשערות הייתה גידול בחלל האף ולמרות אורח חייו של בונו (חי בבית ואינו משוטט לבד/ללא רצועה), לא ניתן היה לשלול גם מלען שנכנס. עם זאת, שאר הסימנים הצביעו על משהו מערכתי יותר. ובונו עבר בדיקות במרפאה וצילומים*. בהדמייה אכן לא נמצאה עדות לגידול או גוף זר בחלל האף, אך בדיקות הדם והשתן הצביעו על פרמטרים חריגים בתפקודי הכליות ועל מחלת כליות כרונית. בדיקות העיניים הצביעו על הפרדות רשתית מוחלטת בעין אחת וחלקית בעין השנייה**. ולצערינו הוא נמצא חיובי למחלת הלישמניאזיס.

לישמניאזיס (במופעים מסויימים שלה נקראת גם "שושנת יריחו") הינה מחלה כרונית הפוגעת בבעלי חיים רבים. בכלבים היא נגרמת ע"י טפיל חד תאי הנקרא "לישמאניה אינפנטום", המתרבה בגוף הכלב וגורם לפגיעה רב מערכתית ועל כן המחלה המופיעה בכלבים היא לישמניה ויסצרלית. למעשה, באיזורינו- איזור אגן הים התיכון, הכלבים הם אלו המהווים את המאגר העיקרי של הטפיל כאשר ההעברה נעשית ע"י עקיצה של זבוב החול. בארץ המחלה קיימת באיזור הרי ירושלים/שפלת יהודה, מודיעין, הגליל המערבי/תחתון ושטחי הרשות. מחקרים מראים על רגישות-יתר של כלבים מגזעי הבוקסר והרועה הגרמני למחלה.

ישנם מספר סימנים קליניים הנמצאים בכלבים נגועים, כמובן שלא כולם מופיעים ולאו דווקא בהכרח יחד:

  • דלקת עור וקשקשים- בפנים ובקצוות האוזניים

  • כיבים על פני העור

  • אובדן משקל וחיוניות

  • שינויים במתן שתן- סימנים של אי ספיקת/כשל כליות – שתייה והשתנה מרובה

  • דימום מהאף- למרות היות המחלה מערכתית, בלא מעט פעמים נראה דימום מנחיר אחד בלבד

  • דלקות עיניים

  • הגדלה של קשרי לימפה וטחול

הצלחת הטיפול תלויה כמובן בשלב איתור המחלה וכמה נזק נגרם, בעיקר לכליות שאינן ניתנות לשיקום.

בכלבים הטיפול כולל טיפול תומך- כלייתי, עורי, עיניים וטיפול המתמקד בטפיל עצמו (אלופורינול)- הפחתתו אך לא העלמתו לחלוטין. כך שעדיין תיתכן חזרתיות של המחלה והידרדרות נוספת. מאחר וגם כלבים שהתאוששו קלינית עדיין נחשבים נשאים של המחלה, יש צורך במניעת הפצתה. יתר על כן, לישמניה הינה מחלה זואונוטית – מדבקת ומסכנת בני אדם ולכן חייבת בדיווח ובקרה על כלבים שנמצאו נגועים. מאחר והוקטור המעביר את המחלה הוא זבוב חול (המחלה אינה עוברת ישירות מהכלב לאדם), מניעת הפצתה נעשית ע"י הדברה וקולר מיוחד לכלבים המונע עקיצות ע"י זבובי חול.

בחזרה לבונו...

מאחר ובונו עבר כשני בתים עד שהגיע למשפחה הנוכחית ומאז לא יצא כמעט מגבולות היישוב (הפנסיון היחיד שבו התאכסן לא נמצא באיזורים המוגדרים כנגועים בלישמניה), לא ניתן היה להעריך מתי ואיפה התרחשה ההדבקה. והתמקדנו בשיקומו ובמה שניתן לעשות בשלב זה של המחלה. בונו הועבר למזון כלייתי, עבר בדיקות דם ושתן תקופתיות להערכת התייצבות מצבו הכילייתי וקיבל אלופורינול. מצב העין היה בעייתי ומורכב, בשל הרצון להציל לפחות את העין עם ההיפרדות החלקית הוחלט על טיפול קצר טווח בסטירואידים. העין הזו ניצלה אך במקביל התפתחה בעין השנייה גלאוקומה.

מצבו הכללי של בונו השתפר פלאים, מכלב שקט ורזה הוא חזר להיות כלב מרשים כמו שהבעלים סיפרו שהיה- בוקסר גדול יחסית, שמח ושובב. כזה שכשהייתי רואה אותו בריצות הבוקר היה מפיל אותי בחיבוקים וכשכושי זנב, וממלא אותנו בשמחה כל פעם מחדש. משפחתו של בונו התגלתה שוב ושוב כמשפחה מקסימה ומסורה, שקשובה לכל שינוי בו ומקפידה על כל הטיפול התרופתי, והיה לא מעט.

IMG-20141130-WA0001 (1).jpg

IMG-20141130-WA0000 (3).jpg

עם זאת, את הנזק שנגרם לא ניתן היה לשקם, בונו ידע מספר חודשים של אושר וחזרה לחיים תקינים עד שחלה שוב התדרדרות. ובסוף שבוע אחד, לאחר טיפול אינטנסיבי ואשפוז יום, תמי ואסף החליטו שלכלב כזה נהדר, שהיה כל כך מלא חיים בשיאו, לא מגיע לסבול יותר.

בחודשים המעטים שהכרתי את בונו, זכיתי להכיר כלב מרשים ומיוחד. התמונה שתמי שלחה לי אחר כך, מימים טובים יותר, משקפת את הכלב שהיה, ובנוסף זכיתי גם להכיר בעלים מסורים ואוהבים.

*בשיתוף ותודה לדר. צחי אייזנברג ממרפאת "כל חי".

** בשיתוף ותודה לדר. נילי כהנא המחלקה האופטמולוגית בבית החולים הוטרינרי בבית דגן.

מאמרים אחרונים

חיפוש לפי תג

bottom of page